Przedszkolaki kulinarnie - ciasteczka maślane.
„PRZEDSZKOLAKI KULINARNIE – ciasteczka maślane”
W dniach od 2 – 4 grudnia dzieciaki z „zerówki” uczestniczyły w pierwszych zajęciach z cyklu zajęć „Przedszkolaki Kulinarnie”. Naszym pierwszym dziełem kulinarnym są pyszne, kruche ciasteczka maślane ...(przepis poniżej*)
W środę rozpoczęliśmy nasze prace od przygotowania ciasta. Dzieci własnoręcznie odmierzyły, odważyły wszystkie składniki. Następnie samodzielnie „wrobiły” ciasto.
W czwartek z ciasta powycinaliśmy ciasteczka, które potem dzięki uprzejmości p. Lucyny zostały upieczone...Trudno przekazać słowem, jakie cudowny zapach rozniósł się po szkole w trakcie pieczenia.
W piątek przyszła pora na dekorowanie naszych wypieków. Również i ta część sprawiła dzieciom wiele radości.Oczywiście, nie obyło się bez degustacji ciasteczek...podczas której okazało się,że nie tylko pięknie pachną ale również wyśmienicie smakują.
Pozostałe ciasteczka zostały zapakowane i sprzedane podczas tegorocznego Kiermaszu Bożonarodzeniowego.
*„Ciasteczka maślane”
3 szkl. mąki tortowej
200 g masła
200 g śmietany ukwaszonej
¾ szkl. cukru pudru
1 jajo
Z mąki, masła i śmietany zagniatamy ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 12 godzin
Ciasto rozwałkowujemy i foremkami wycinamy ciasteczka. Układamy je na blaszce do pieczenia i smarujemy rozkłóconym jajem.
Ciasteczka pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 200 0 C. Dekorujemy lukrem.